Gäst på begravning

I kyrkan finns vi från begravningsbyrån och vaktmästare på plats för att ta emot blommor, dela ut agendor eller psalmböcker, anvisa platser och svara på eventuella frågor som rör begravningen. Det finns många sätt att hedra den avlidnes minne och visa extra omsorg om de anhöriga. Till exempel genom att delta på begravning, ge en minnesgåva, ordna en blomma till begravningen eller skicka en kondoleansblomma. På https://www.minnesrummet.se kan du även tända ett virtuellt ljus för den avlidne och skriva en hälsning.

Här är några exempel på vanliga hälsningar

  • Vila i frid
  • Sov i ro
  • I ljust minne bevarad
  • Tack för ljusa minnen
  • Med dessa blommor säger vi farväl
  • Tack för god vänskap

Minnesgåva

Ofta har den avlidne eller anhöriga önskat en fond att sänka pengar till, istället för att ge blommor. Det kan till exempel vara Cancerfonden, Hjärt-Lungfonden, Rädda barnen eller Läkare utan gränser. Om ingen fond anges i dödsannonsen kan du själv välja en fond som passar. Tänk på att du inte automatiskt får ett minnesbrev om du sätter in pengar på ett bankgiro, swishar eller liknande, då måste i så fall fonden meddelas; vem det gäller, önskad hälsning och vem det är ifrån. Oftast kan det göras via en Givarservice eller via fondens hemsida. Det går också bra att ringa oss och fråga om hjälp. Se exempel Minnesbrev-jpg.

Beställ blomma

Alla gäster ges möjligheten att ta personligt farväl vid kistan/urnan under en begravningsceremoni. I samband med det kan du lämna en handbukett. Tidigare var traditionen att endast kvinnor hade handbukett men det är inte av betydelse längre. Alla människor har trots allt ett behov att säga farväl. Det kan vara fint att ordna en blomma till begravningsceremonin för att hedra den avlidnes minne. Vi samarbetar med lokala blomsteraffärer för blomsterarrangemang till begravningar.

Du kan ringa direkt till blomsteraffären eller beställa genom oss.

Timotej Blommor & Inredning

Kapellgatan 1, 283 72 Lönsboda

Tel: 0479-20066

Glimåkra blomsterhandel

Storgatan 29, 289 46 Glimåkra

Tel: 044-420 20

Blommor & Blad

Torggatan 1, 289 41 Broby

Tel: 044-415 60

Fröken Flora

Tydingegatan 2, 289 41 Broby

Tel: 044-402 22

Flora blomsterhandel

Östra Järnvägsgatan 10,

283 41 Osby

Tel: 0479-160 44

Edens blommor

Västra Järnvägsgatan 31,

283 31 Osby

Tel: 0479-125 10

Ateljé Evighet

Brogatan 38C, 28933 Knislinge

Tel: 070-9561055

Klädsel

De som är närmast anhöriga, familjemedlemmar o dyl. bär ofta vit slips, medan resten bär svart slips. Det har blivit mindre viktigt med ens val av klädsel på begravningar, men fortfarande är det vanligast med mörka och diskreta kläder. Ibland finns inget annat än jeans hemma och så länge det är helt och rent så funkar det. Det viktigaste är att Du kommer för att visa din respekt och ta farväl av en kär person. Då spelar klädseln mindre roll. Står det något om önskemål kring klädsel i dödsannonsen bör det respekteras.

Begravning inom familjen

I dödsannonsen står det kanske att begravningen hålles inom familjen eller i kretsen av de närmaste. Vad betyder det? Den som har avlidit och/eller de anhöriga har önskat att endast de närmsta får komma på begravningen. Det kan finnas många anledningar till det och den önskan bör respekteras. Vill du ändå hedra minnet av den som gått bort kan du beställa en blomma till kyrkan, tända ett ljus på nätet och skriva en hälsning eller beställa en minnesgåva.

Anmälan till begravning

För anmälan till begravning och minnesstund gå via Dödsannonser