Jordbegravning eller kremation?
Jordbegravning innebär att den avlidne gravsätts i en kista, medan kremation betyder att kroppen bränns till aska som gravsätts vid ett senare tillfälle. Den avlidne ska jordbegravas eller kremeras inom 30 dagar från dödsfallet. Valet mellan jordbegravning och kremation utgår i första hand från den avlidnes önskan. Finns ingen känd önskan är det anhöriga som får ta det beslutet. En begravningsceremoni kan ske med antingen en kista eller urna. Om ingen begravningsceremoni önskas transporteras den avlidne i kista till krematoriet för kremering och gravsätts vid ett senare tillfälle. Gravsättning av aska måste ske inom ett år från dödsfallet.
Kyrklig eller borgerlig begravning?
En kyrklig begravning följer svenska kyrkans ordning och planeras tillsammans med präst och kyrkomusiker. Om den avlidne inte tillhör svenska kyrkan, tillhör en annan eligion eller trosuppfattning, så kan en borgerlig ceremoni väljas. Tillsammans utformar vi en akt enligt era önskemål. Vanligen leds ceremonin av en officiant. Begravningsbyrån kan stå till tjänst med det. Det går också bra att välja någon annan. Musiken kan vara inspelad eller utföras av inhyrd musiker/solist.
Kistor & urnor
Våra kistor är från Nilssons Trämanufaktur. Samtliga kistor är i massivt trä och de finns i flera olika kulörer och utföranden i olika prisklasser. Vid önskemål om andra modeller beställer vi även från Fredahl Rydéns. Våra urnor är från Nilssons Trämanufaktur och Fredahl Rydéns. De finns i många olika material, former och färger. Se katalog här Kistor/urnor.
Hämtning & transporter
Om ett dödsfall sker i hemmet eller på serviceboende ska en begravningsbyrå kontaktas för hämtning av den avlidne. Hämtningen kan ske först efter att dödsfallet har konstaterats av en läkare. Har den avlidne pacemaker ska kroppen transporteras till sjukhuset för att avlägsna pacemakern. Sådana transporter beställer sjukvården. Har man haft avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) kan transport också beställas till områdets sjukhus som bekostas av Region Skåne eller annan region man är skriven i. Anhöriga har alltid rätt att bestämma vem som ska sköta transporten. Som lokal begravningsbyrå har vi tillgång till de lokala bårhusen på orten och behöver inte transportera till sjukhus, i de flesta fall. Om orsaken till dödsfallet inte är klart kan det bli fråga om obduktion. Läkaren samråder då med anhöriga innan beslut fattas. Är omständigheterna kring dödsfallet oklara kan polis behöva tillkallas och rättsmedicinsk utredning ske. Sker dödsfallet på sjukhus för personal den avlidne till bårhuset och den anlitade begravningsbyrån kan hämta den avlidne vid ett senare tillfälle.
Sång & musik
Enligt svenska kyrkans ordning ingår 2-3 psalmer i en begravningsceremoni. Valet av dem diskuteras med prästen. Ofta finns det utrymme för 1-3 solostycken om så önskas och vanligtvis spelas ett instrumentalt musikstycke på orgel eller piano som inlednings- och avslutningsmusik. I en borgerlig ceremoni är det helt fritt hur man väljer psalmer, sånger och inspelad musik. Vi hjälper er att utforma en ceremoni utifrån den avlidnes och era önskemål. Om ni inte har egna solister som ni vill anlita så samarbetar vi regelbundet med följande:
Inez Krusevall – sång & piano
Jarl Sjunnesson – sång & piano
Filip Barna – sång & gitarr
Regina Havewald – sång
Tommy Karlsson – saxofon
Camilla Gustafsson – trumpet & cello
Blommor & Dekoration
Oftast väljs en kistdekoration som ligger på kistan. Den blir en symbol för den kärlek och tacksamhet som ni som anhöriga vill uttrycka. Önskas band fästs de i kistdekorationen med en hälsning och namn på de närmsta. Vilka blommor som finns tillgängliga, storlek och utformning hjälps vi åt med att se ut under vår träff. Om så önskas kan ljus, foto och/eller andra saker som minner om den avlidne också finnas med.
Gravplats & gravstenar
Det finns olika typer av gravplatser, och utbud samt utformning varierar från kyrkogård till kyrkogård. Här är en lista på de vanligaste typer av gravplatser:
- Kist/urngrav med gravsten – Plats där gravsten kan resas.
- Minneslund – Platsen är anonym och anhöriga får inte närvara vid gravsättning.
- Askgravplats – Platsen är markerad med en mindre metallplatta eller sten. Natursten är vanligt förekommande. Anhöriga får närvara vid gravsättning.
- Askgravlund – Askans/urnans plats är omarkerad men det finns ett gemensamt monument med plats för plaketter med de avlidnas namn. Oftast kan anhöriga vara med vid gravsättningen.
- Spridning i naturen – För att få sprida aska i naturen krävs tillstånd från Länsstyrelsen i det berörda länet.
Beställning av gravstenar kan ske direkt genom oss eller så kan ni själva kontakta ett gravstensföretag.
Bouppteckning & juridik
Inom tre månader efter dödsfallet ska en bouppteckning genomföras vid en så kallad bouppteckningsförrättning. Efter en månad ska bouppteckningen ha inkommit till Skatteverket. Det går att göra bouppteckningen själv. På skatteverkets hemsida finns . Vanligen anlitar anhöriga någon som gör bouppteckning, arvskifte och betalar räkningar eller förvaltar dödsboet. Vi samarbetar med erfarna bouppteckningsförrättare och jurister och förmedlar kontakter vid behov. I mindre utsträckning gör vi enklare bouppteckningar och bistår vid dödsboanmälan.
Vanliga frågor om juridik
Vem har rätt att bestämma om begravning och gravsättning?
Lagen ger oss ganska lite vägledning i denna fråga. Om den avlidne har uttryckt en önskan om jordbegravning eller kremering så ska den önskan i princip följas.
När någon har avlidit, bör hans önskan om kremering och om gravsättningen såvitt möjligt följas av den som i egenskap av anhörig eller närstående eller annars ordnar med gravsättningen (Begravningslagen 5 kap 1§).
Hur begravningsceremonin ska utformas finns det inga lagrum för utan är upp till familj/släkt/närstående och eventuellt vänner att planera. I praktiken är det oftast dödsbodelägarna som beslutar, eftersom begravningen vanligen betalas av dödsboet. När det finns sambo eller särbos som inte ärver genom testamente så är det viktigt att man har en dialog och visar ömsesidig hänsyn och respekt för att också begravningen ska bli ett värdigt avslut och en möjlighet till sorgebearbetning för alla parter. Vi försöker bidra och skapa förutsättningar för en bra dialog när det behövs. Om man tror att det kommer finnas olika viljor om hur begravning ska planeras och genomföras efter ens bortgång så kan det vara en idé att göra en begravningsplanering för att ge anhöriga en viss vägledning.
Får man tömma en bostad innan bouppteckning?
Om dödsbodelägarna är överens om hur man ska fördela lösöret så kan man tömma bostaden. Om en dödsboanmälan ska göras och ekonomiskt bistånd sökas så bör kommunen kontaktas innan bostaden töms.